Za pomocą jakich rozwiązań można zapewnić pełne bezpieczeństwo żywności przy jej produkcji?

Bezpieczeństwo żywności to pewność, że żywność nie wyrządzi szkody konsumentowi podczas jej spożywania. Jest to podejście oparte na nauce, mające na celu zapewnienie, że żywność będzie bezpieczna dla ludzi i zajmuje się wykrywaniem, monitorowaniem i kontrolą chorób przenoszonych przez żywność oraz innych zagrożeń dla zdrowia związanych z produkcją, przetwarzaniem, dystrybucją i konsumpcją żywności.

Istnieje wiele sposobów na zapewnienie pełnego bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności. Należą do nich:

Detektory metalu

Detektory metalu służą do wykrywania metalowych obiektów w produktach spożywczych. Odbywa się to poprzez zastosowanie pola elektromagnetycznego, które indukuje prądy wirowe w metalu i powoduje jego wibrację lub rezonans przy jego naturalnej częstotliwości. Może to zostać wykryte przez detektory metalu, takie jak choćby prezentowane na stronie przedstawiciela z branży Atjan i zidentyfikowane jako obiekt, który nie powinien się tam znajdować lub który wymaga dalszego badania.

Urządzenia rentgenowskie

Urządzenia rentgenowskie są używane do skanowania zawartości paczek lub pojemników, takich jak puszki, butelki lub słoiki, w poszukiwaniu jakichkolwiek obcych obiektów, takich jak fragmenty szkła, kawałki metalu lub fragmenty plastiku.

Skanery termiczne

Skanery termiczne wykorzystują technologię podczerwieni do skanowania powierzchni opakowania lub pojemnika w poszukiwaniu anomalii, które mogą wskazywać na problem z produktem znajdującym się wewnątrz. Na przykład, jeśli w puszce jest przeciek, to pojawi się on jako anomalia na obrazie skanera termicznego z powodu zmian w poziomach ciepła wewnątrz puszki w porównaniu z tymi na zewnątrz z powodu odparowania cieczy przez otwór spowodowany przeciekiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście − dwa =