Wino – jakie ma korzyści zdrowotne?

Wino jest spożywane od tysięcy lat i ma wiele korzyści zdrowotnych. Jest to produkt naturalny, wytwarzany z winogron, które zostały poddane fermentacji z udziałem drożdży. Zawartość alkoholu w winie pochodzi z procesu fermentacji. Wino zawiera niewielkie ilości witamin i minerałów, a także polifenole i flawonoidy, które uważa się za ochronne przed niektórymi nowotworami i chorobami serca.

Korzyści zdrowotne wynikające z picia wina obejmują:

Zmniejszone ryzyko chorób serca

Wino zawiera przeciwutleniacze zwane flawonoidami, które chronią przed chorobami serca. Flawonoidy mają również właściwości przeciwzapalne i wykazano, że obniżają ciśnienie krwi.

Zmniejszone ryzyko udaru 

Badania wykazały, że osoby pijące umiarkowanie (jeden do dwóch kieliszków dziennie) są mniej narażone na udar mózgu niż osoby niepijące lub pijące dużo (ponad dwa kieliszki dziennie). Przeciwutleniacze zawarte w winie mogą pomóc w zapobieganiu zakrzepom krwi, które mogą spowodować udar, poprzez zapobieganie sklejaniu się płytek krwi (płytki krwi to komórki we krwi, które pomagają zatrzymać krwawienie).

Lepsze funkcjonowanie mózgu 

Osoby pijące umiarkowanie mają tendencję do osiągania lepszych wyników w testach poznawczych niż osoby niepijące lub ciężko pijące. Może to być spowodowane wyższym poziomem przeciwutleniaczy znajdujących się w winie w porównaniu z innymi rodzajami alkoholu (piwo, napoje spirytusowe). Te antyoksydanty zmniejszają stres oksydacyjny komórek mózgowych i zwiększają ich zdolność do normalnego funkcjonowania.

Jeśli chcesz czerpać z niego korzyści, to zaopatrz się w wino z dostawą do domu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 − 6 =