Dla niektórych herbata jest pierwszym napojem w ciągu dnia. Podobnie jak kawa, jest dla organizmu źródłem kofeiny, bardzo przydatnej szczególnie o poranku. Pozwala się rozbudzić i dodać energii do działania. Jesienią oraz zimą jest świetnym sposobem na rozgrzanie, a z dodatkiem miodu oraz cytryny pomoże w przeziębieniu. Jak widać, ma wiele zastosowań, dlatego warto korzystać z jej dobrodziejstw.
Rodzaj herbaty najlepiej dostosować do pożądanego działania. Klasyczna, czarna wspomaga pracę układu trawiennego i obniża cholesterol. Ponadto, korzystnie wpływa także na koncentrację. Z kolei zielona herbata jest bogata w wiele składników mineralnych i o wiele bardziej delikatna w smaku. Może również wspomagać odchudzanie. Biała herbata zawiera antyoksydanty, a czerwona ułatwia trawienie i obniża poziom cholesterolu. Oprócz tradycyjnych rodzajów herbat warto wyróżnić także yerba mate, czyli napar z ostrokrzewu paragwajskiego. Niektórzy uważają ją za najlepszą alternatywę na kawy, z uwagi na działanie pobudzające oraz orzeźwiające. Ponadto jest bogata w wiele witamin oraz minerałów. Świetnym wyborem są też unikalne mieszanki herbat, które można zakupić np. na stronie internetowej https://lokalneo.pl/kawa-i-herbata-29. Dużo prozdrowotnych właściwości mają także napary ziołowe. Bardzo często wybierane są herbaty z mięty, które będą pomocne w trawieniu oraz dolegliwości związanych z przewodem pokarmowym. Z kolei melisa pozwoli poprawić samopoczucie i poprawić jakość snu. Warto wprowadzać do swojej diety różne rodzaje herbat ze względu na ich właściwości.