Kuchnia gazowa – jaką wybrać?

W dzisiejszych czasach nikt już nie wyobraża sobie domu jednorodzinnego czy mieszkania bez kuchenki gazowej. Jest to bowiem urządzenie służące do szybkiego przygotowywania różnych potraw na patelni, w garnku czy w brytfannie. Ogromną popularnością cieszą się zwłaszcza modele czteropalnikowe wyposażone w pojemny piekarnik i charakteryzujące się stylowym designem. Posiada je w swoim bogatym asortymencie m.in. ten sklep internetowy: https://termosy.com.pl/4-palnikowe-z-piekarnikiem-gazow-c782.

Dodatkowe funkcje zawsze mile widziane

Omawiana kuchnia jest najczęściej zasilana gazem pochodzącym z butli, ale może też być podłączona przewodem rurowym do sieci. Działa na takiej zasadzie, że po przekręceniu wybranego kurka gaz zaczyna się wydobywać bezpośrednio z palnika. Jednocześnie zostaje uruchomiony iskrownik podpalający mieszankę, czego efektem jest pojawienie się płomienia. Istotną rolę pełni tutaj specjalne zabezpieczenie przeciwwypływowe. Podstawowym parametrem, jaki należy wziąć pod uwagę przy wyborze kuchenki jest oczywiście jej rozmiar. Do domowej kuchni o standardowej powierzchni w zupełności wystarczy konstrukcja mająca około 85 cm wysokości, 60 cm głębokości i maksymalnie 70 cm szerokości. Powinna bez problemu zmieścić się wśród szafek i innych sprzętów. Spore znaczenie ma również ogólna stylistyka, obejmująca głównie kolor urządzenia i wykończenie powierzchni. Świetnie prezentują się w szczególności modele srebrne, kremowe i czarne o matowej fakturze. Decydując się na zakup kuchenki, koniecznie zweryfikujmy jej funkcjonalność. Pożądane są następujące udogodnienia:

-rożen i grill,

-termoobieg gorącego powietrza,

-minutnik pozwalający zaprogramować czas obróbki termicznej,

-timer wyłączający automatycznie ogrzewanie,

-termostat służący do precyzyjnego kontrolowania temperatury,

-elektroniczny wyświetlacz pokazujący najważniejsze informacje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − piętnaście =