Czyste naczynia to wizytówka lokali gastronomicznych takich jak restauracje, bistro czy kawiarnie. Plamy i zacieki na talerzach czy szklankach skutecznie mogą odstraszyć gości i zepsuć reputację obiektu. W związku z tym wszystkie restauracje poszukują skutecznych rozwiązań, aby uniknąć tego rodzaju nieprzyjemnych wpadek. Jak zatem powinno wyglądać prawidłowe mycie naczyń? Przede wszystkim powinno przebiegać skutecznie, szybko i oszczędnie. Wbrew pozorom takie działania nie wymagają nadmiernego wysiłku tylko rozsądnego planowania. Mniejsze naczynia i zastawę można myć ręcznie. Ten proces przebiega szybko i sprawnie, ale ma raczej małe zastosowanie w przypadku dużego ruchu. W związku z tym rodzaj mycia należy dopasować do potrzeb konkretnego lokalu.
W przypadku większych lokali gastronomicznych z dużym natężeniem ruchu sprawdzi się zmywarka tunelowa wykorzystywana zarówno w restauracjach, szpitalach, jak i stołówkach. Cechuje się ogromną wydajnością i łatwością obsługi. Znajduje zastosowanie przy dużych obciążeniach. Jej konstrukcja pozwala na dołączanie kolejnych modułów, dzięki czemu można dopasować ją do potrzeb konkretnego lokalu. Wysoka wydajność mycia w krótkim czasie powoduje, że urządzenia są również ekonomiczne. W restauracji przyda się także wyparzarka, która zwiększa higieniczność obiektu i pozwala kompleksowo zadbać o bezpieczeństwo gości, gwarantując im idealnie czyste i sterylne naczynia. Dostępne są także wygodne zmywarko-wyparzarki.