Makaron ryżowy to jeden z kluczowych składników wykorzystywanych w potrawach rodem z Azji. Charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczu (zaledwie 2% w 100 g), a ponadto jest wyjątkowo lekkostrawny i bogaty w potas, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B i E. Jakby tego było mało, z powodu braku glutenu mogą go z powodzeniem spożywać nawet alergicy i osoby odchudzające się. Omawiany makaron znajdziemy na przykład na stronie internetowej: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/makaron-ryzowy-tasiemki-10mm-400g/.
Makaron ryżowy jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga gotowania. Wystarczy go jedynie zalać wrząca wodą i odczekać około 5 minut, a następnie odcedzić. Produkt ten stanowi przede wszystkim podstawowy składnik tradycyjnej zupy tajskiej Pad Thai. W tym konkretnym wydaniu podaje się go zazwyczaj wraz z jajkiem, krewetkami, pastą tamaryndową, kiełkami fasolowymi, orzeszkami, chili oraz rozmaitymi warzywami. Inne zupy, w których się znakomicie sprawdzi to m.in. wietnamska pho (bulion mięsny), tajska z mleczkiem kokosowym i kolendrą, gulaszowa, a także krewetkowa.
Godne polecenia są z pewnością różne zimne sałatki na bazie makaronu ryżowego – np. z wędzonym łososiem, kawałkami mango, ogórkiem, jajkiem kurzym, szynką, krewetkami, paluszkami krabowymi czy pomidorkami koktajlowymi. Są one z jednej strony pyszne, z drugiej zaś niezmiernie zdrowe. Bohater niniejszego artykułu wspaniale smakuje również w wersji smażonej, w tym zwłaszcza z warzywami (cukinia, groszek, papryka, cebula, czosnek, pędy bambusa, brokuł, marchewka), kurczakiem, wieprzowiną, sosem bolońskim i tofu. Dodajmy, że makaron z mąki ryżowej jest nierzadko dodawany do sajgonek, spring rollsów oraz słodkich dań owocowych.