Stół wigilijny – co powinno się na nim znaleźć?

Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas w roku. Najczęściej spędzany w gronie najbliższych osób, kojarzony z ciepłą i przyjazną atmosferą. Jednak okres, poprzedzający same święta przebiega zwykle w nieco bardziej nerwowych warunkach. Wynika to z faktu, że trzeba wówczas pamiętać o wielu istotnych sprawach. Nawet poprawne przygotowanie stołu wigilijnego jest czasochłonne. Chociaż efekty końcowe rekompensują to wszystko.

Kilka niezbędnych rzeczy

Zatem co powinno znaleźć się na tradycyjnym wigilijnym stole? Na pewno charakterystyczne bezmięsne potrawy. Najlepiej 12! W zależności od poszczególnych regionów kraju różnią się one między sobą. Do najpopularniejszych należą: zupa grzybowa, karp, ryba po grecku, kutia, pierogi ruskie bądź z farszem z kapusty i grzybów, makowiec czy kompot z suszu. Przygotowując zastawę dla uczestników wieczerzy nie wolno zapomnieć o dodatkowym nakryciu dla niespodziewanego gościa. Trzeba pamiętać także o takich elementach jak opłatek, jemioła oraz sianko, znajdujące się pod nakryciem stołu. Poza tym wszystkim niezwykle ważna jest również wizualna strona. Dlatego na stole powinny znaleźć się liczne dekoracje bożonarodzeniowe

Obecnie na rynku jest ich bardzo szeroki wybór. Od świątecznych świeczek po lampiony, kolorowe stroiki, figurki, ozdobne serwetki, eleganckie obrusy, płatki śniegu na szydełku, małe choinki, bombki, światełka. Nawet zastawa może służyć za dekorację. Produkty te zazwyczaj są w następujących kolorach: czerwony, srebrny, złoty, biały, ale nie jest to regułą. Mogą być opatrzone wizerunkiem Św. Mikołaja, reniferów, bałwanków lub postaci sakralnych.     

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziesięć + 5 =