Codzienna dieta może składać się z różnych produktów, ale zwykle podstawą każdej diety jest chleb. To pieczywo dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Jest przy tym łatwe w spożyciu, gdyż nie wymaga żadnej obróbki. Chleb jest też łatwo dostępny, a w dodatku można bez problemu upiec go samodzielnie. Chcąc to zrobić, warto zdecydować się na upieczenie chleba na zakwasie. Taki chleb jest zdecydowanie najzdrowszy i posiada najwięcej pozytywnych składników i bakterii. Aby jednak móc upiec chleb na zakwasie, na przykład razowy, trzeba najpierw wiedzieć, jak zrobić sam zakwas. Jak zatem przygotować zakwas potrzebny do upieczenia zdrowego chleba?
Jeżeli zamiast robienia, podjęta zostanie decyzja o kupnie chleba razowego sklep z takim pieczywem można znaleźć niemal na każdym rogu. Chleb zrobiony własnoręcznie będzie jednak jeszcze lepszy, gdyż przygotowując ciasto, można samodzielnie dobrać zawartość poszczególnych składników, a tym samym uzyskać pieczywo o smaku i właściwościach odpowiadających indywidualnym wymaganiom. Chcąc przygotować zakwas na chleb, należy najpierw zgromadzić wodę oraz mąkę pszenną lub żytnią. Sama produkcja zakwasu trwa 5 około dni. W pierwszy dzień z użyciem około 100g mąki oraz odpowiedniej ilości letniej wody nieprzefiltrowanej trzeba stworzyć ciasto o konsystencji przypominającej gęste ciasto naleśnikowe. Później ciasto należy przykryć i pozostawić na 12 godzin. Po tym czasie należy powtórzyć czynności i tak przez kilka kolejnych dni.