Sposobów na parzenie kawy jest mnóstwo. W sklepach znajdziemy sporo urządzeń ułatwiających to zadanie. Bez problemu kupimy kawiarki o włoskim charakterze, dzbanki do tzw. kawy po turecku, ekspresy przelewowe, ciśnieniowe kolbowe oraz modele całkowicie zautomatyzowane. Chcąc uzyskać napar niczym w profesjonalnej kawiarni, najlepiej zdecydować się na ostatnią opcję. Taka maszyna wykona wszystkie czynności za nas. Sama zmieli ziarna, dostosuje temperaturę wody i pod wpływem ciśnienia stworzy intensywny, czarny napój z delikatną pianką. Pamiętajmy jednak, że nawet najlepsze urządzenie nie zda się na wiele, jeśli nie wybierzemy dobrego surowca, czyli najwyższej jakości kawy.
Zakup dobrych gatunkowo ziaren nie jest prosty. Kawy zazwyczaj są pakowane w szczelne torebki z grubej folii, które nie przepuszczają zapachu. Nie powinniśmy jednak mieć o to żalu do producentów. Taki sposób przechowywania kawy gwarantuje jej zachowanie aromatu na dłużej. Jeśli chcemy mieć więc pewność, że produkt będzie naprawdę dobry, wybierajmy wersje mielone zabezpieczone hermetycznie. Np. kawa, którą kupimy pod adresem internetowym https://mkcafe.pl/kawy/kawy-mielone, pozwoli na przygotowanie doskonałego, aromatycznego napoju bez względu na wybrany przez nas sposób. Sprawdzi się ona zarówno w ekspresach kolbowych, jak i podczas parzenia tureckiego wariantu. W każdym z tych przypadków otrzymamy filiżankę czarnej jak smoła, mocnej kawy, która spokojnie może konkurować z tymi podawanymi w lokalach gastronomicznych.