Tajemniczo brzmiący skrót BMR, pochodzący z angielskiego od basal metabolic rate, to po prostu wskaźnik podstawowej przemiany materii (w języku polskim funkcjonuje jako PPM). Wskaźnik ten za pomocą danych, takich jak płeć, wzrost, waga, wiek oraz aktywność fizyczna wylicza, jakie jest nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Przestrzeganie tego wyliczenia pozwala nam utrzymać odpowiednią masę ciała.
Całym sekretem prawidłowego dostosowania diety do BMR jest uwzględnienie w codziennej diecie odpowiednich ilości kalorycznych posiłków. Zależne jest to oczywiście od tego, czy naszym celem jest schudnięcie, przytycie, czy utrzymanie optymalnej wagi, odpowiedniej do naszych parametrów, kaloryczność posiłków należy zwiększać lub zmniejszać. W razie wystąpienia niedoborów warto sięgnąć po wsparcie w postaci suplementów, np. https://swansonshop.pl. Dobrze skonstruowana dieta to podstawa nie tylko dobrego samopoczucia, ale i gwarancja zdrowia.