Kleje, które używane są do produkcji opakowań, muszą spełniać pewne normy. Powinny być one dość wydajne i przede wszystkim bezpieczne dla użytkowników, zwłaszcza w przypadku produktów spożywczych. Bezpiecznymi substancjami mogą być kleje dyspersyjne. Na jakiej zasadzie działają i czym się charakteryzują?
Klej dyspersyjny wraz z upływem czasu twardnieje i mocno skleja dwie powierzchnie. Używany jest do papieru oraz do folii. Nadaje się do wklejania plastikowych okien na produktach. Można nim kleić opakowania o różnej powierzchni i teksturze, nadaje się również do papieru falistego. Kleje są bezpieczne i mogą być przeznaczone do kontaktu z żywnością. Stosowane są do celów farmaceutycznych oraz do produkcji różnego rodzaju opakowań kosmetyków, perfum. Substancje klejące powinny być bardzo wydajne, zwykle klejenie odbywa się przy użyciu maszyn. Dobrej jakości klej nie rozlewa się, nawet jeśli maszyny pracują szybko. Mała ilość wysoce wydajnego kleju wystarczy na mocne sklejenie opakowania. Eliminuje to ryzyko powstawania nieestetycznych plam na produktach, które obniżają jakość i walory. Niektóre kleje dyspersyjne posiadają dodatki, które wzmacniają działanie.