Barwniki spożywcze – rodzaje, właściwości i zastosowanie

Barwniki spożywcze to często stosowane składniki, których celem jest nadanie pożywieniu barwy sprzed przetworzenia. Używa się ich również przy produktach bezbarwnych lub barwnych jedynie sezonowo. Zdarza się, że barwniki podkreślają konkretny smak, związany z danym rodzajem pożywienia. Jakie są główne rodzaje farb spożywczych i w jakich produktach się je wykorzystuje? 

Barwniki organiczne 

Farby spożywcze występują zazwyczaj w dwóch odmianach: organicznej i nieorganicznej. Te pierwsze wykorzystują składniki pochodzenia roślinnego, zwierzęcego albo mineralnego. Bardzo popularny jest zielony chlorofil, który świetnie rozpuszcza się w tłuszczach. Stosowany jest przy okazji zielonych warzyw czy słodyczy. Barwę pomarańczową można uzyskać dzięki karotenoidom, które uzyskiwane są dzięki marchwi lub kurkumy. Kolor czerwony zaś można otrzymać dzięki ekstraktom z buraka (betanina), porzeczek i aronii (antocyjany) lub żeńskich owadów (koszenila). Przy barwieniu alkoholi i wyrobów cukierniczych wykorzystuje się karmel. 

Barwniki nieorganiczne 

Znacznie rzadziej stosowane są barwniki nieorganiczne, które można ze względów prawnych korzystać tylko w niektórych przypadkach. Złoto przykładowo stosuje się w przypadku alkoholi, szczególnie wódek. Do powierzchniowego barwienia pierników i drażetek stosuje się dwutlenek tytanu. Tlenki żelaza wykorzystuje się przy barwieniu osłonek wędliniarskich, które nie są przeznaczone do spożywania. Rzadziej stosuje się takie syntetyczne barwniki nieorganiczne jak aluminium, srebro i węglan wapnia. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

14 + 5 =