Jak zrobić dobry domowy bimber?

Produkcja domowego bimbru jest znacznie bardziej opłacalna pod każdym względem niż zakup tradycyjnego alkoholu w sklepie. To oszczędność przede wszystkim pieniędzy. Decydując się na produkcję bimbru należy mieć na uwadze, że mamy również wpływ na moc oraz walory smakowe trunku. Pędzenie domowego bimbru wiąże się z kilkoma aspektami, na które trzeba spojrzeć.

Destylator do bimbru

Przed samym przystąpieniem do produkcji bimbru trzeba zaopatrzyć się w odpowiedni do tego sprzęt. To inwestycja, która zwraca się niezwykle szybko, zaledwie po kilku wyprodukowanych butelkach bimbru. Najważniejszym elementem jest destylator do bimbru. W jego skład wchodzi kilka mniejszych podzespołów. Są nimi przede wszystkim: fermentator, rurki do destylacji, termometr oraz mieszadło. Są to części, które można legalnie zakupić w sklepie bez jakichkolwiek problemów. Kolejnym elementem odpowiedzialnym przede wszystkim za smak jest praska do owoców. To narzędzie jest przydatne gdy pędzony bimber będzie na bazie owoców, które można z łatwością zmielić.

Proces destylacji

Sam proces pędzenia bimbru nie jest szczególnie trudny. W pierwszej kolejności należy rozpuścić cukier w gorącej wody, a następnie dodać drożdże. Już po kilku godzinach rozpoczyna się fermentacja, trwająca zazwyczaj około 2-3 dni. Potem można już odpędzać bimber oraz przeprowadzić destylację.

Podsumowanie

Reasumując, produkcja bimbru nie wymaga specjalistycznej wiedzy oraz sprzętu. Urządzenia potrzebne do pędzenia bimbru można kupić w sklepie. Bimber to przede wszystkim oszczędność pieniędzy. To także możliwość dostosowania mocy trunku oraz jego smaku przy wykorzystaniu owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery + sześć =