Zalety spożywania mrożonych produktów

W okresie zimy i wczesnej wiosny nasz organizm ma szczególnie duże zapotrzebowanie na witaminy i substancje mineralne. Jednocześnie w sklepach brakuje świeżych owoców i warzyw, a te, które można tam znaleźć pochodzą często z importu i zawierają sporą ilość pestycydów i konserwantów. Istnieje jednak sposób na to, aby również w tym okresie cieszyć się walorami smakowymi i właściwościami zdrowotnymi darów natury. To mrożonki – prawdziwa kopalnia witamin dostępna przez cały rok.

Mrożonki – zdrowie, energia i dobre źródło błonnika

Kluczową zaletą mrożonek jest to, że pod względem właściwości odżywczych są bardzo zbliżone do produktów świeżych. Ponieważ owoce, warzywa czy grzyby używane do produkcji mrożonek są zbierane w sezonie i dojrzewają w optymalnych warunkach, zawierają maksymalną ilość witamin i minerałów. Wybierając owoce i warzywa w wersji mrożonej, szukajmy producentów, którzy oferują produkty ekologiczne, o naturalnym smaku, jak te z poszczególnej witryny https://danex.pl/produkty/mrozona-jagoda/. Dzięki mrożonkom o każdej porze roku możemy cieszyć się właściwościami zdrowotnymi i leczniczymi takich owoców, jak jagody, borówki czy jeżyny. Co ważne, okresie jesienno-zimowym mrożonki dostarczają organizmowi niezbędnych do zachowania odporności substancji, a zawarty w nich błonnik ułatwia utrzymanie odpowiedniej wagi. Ich spożywanie to prawdziwy zastrzyk energii. W smaku są bardzo podobne do produktów świeżych, a zastosowanie nowoczesnych technologii mrożenia pozwala na zachowanie odpowiedniej konsystencji już po rozmrożeniu. Mrożonki ułatwiają skomponowanie urozmaiconego, kolorowego menu i gotowanie interesujących potraw. Nawet jeśli do tej pory rzadko po nie sięgaliśmy, zdecydowanie warto się do mrożonek przekonać!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście − 7 =