Zalety spożywania mrożonych produktów

W okresie zimy i wczesnej wiosny nasz organizm ma szczególnie duże zapotrzebowanie na witaminy i substancje mineralne. Jednocześnie w sklepach brakuje świeżych owoców i warzyw, a te, które można tam znaleźć pochodzą często z importu i zawierają sporą ilość pestycydów i konserwantów. Istnieje jednak sposób na to, aby również w tym okresie cieszyć się walorami smakowymi i właściwościami zdrowotnymi darów natury. To mrożonki – prawdziwa kopalnia witamin dostępna przez cały rok.

Mrożonki – zdrowie, energia i dobre źródło błonnika

Kluczową zaletą mrożonek jest to, że pod względem właściwości odżywczych są bardzo zbliżone do produktów świeżych. Ponieważ owoce, warzywa czy grzyby używane do produkcji mrożonek są zbierane w sezonie i dojrzewają w optymalnych warunkach, zawierają maksymalną ilość witamin i minerałów. Wybierając owoce i warzywa w wersji mrożonej, szukajmy producentów, którzy oferują produkty ekologiczne, o naturalnym smaku, jak te z poszczególnej witryny https://danex.pl/produkty/mrozona-jagoda/. Dzięki mrożonkom o każdej porze roku możemy cieszyć się właściwościami zdrowotnymi i leczniczymi takich owoców, jak jagody, borówki czy jeżyny. Co ważne, okresie jesienno-zimowym mrożonki dostarczają organizmowi niezbędnych do zachowania odporności substancji, a zawarty w nich błonnik ułatwia utrzymanie odpowiedniej wagi. Ich spożywanie to prawdziwy zastrzyk energii. W smaku są bardzo podobne do produktów świeżych, a zastosowanie nowoczesnych technologii mrożenia pozwala na zachowanie odpowiedniej konsystencji już po rozmrożeniu. Mrożonki ułatwiają skomponowanie urozmaiconego, kolorowego menu i gotowanie interesujących potraw. Nawet jeśli do tej pory rzadko po nie sięgaliśmy, zdecydowanie warto się do mrożonek przekonać!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

sześć + siedemnaście =