Urządzenia i narzędzia są nieodłącznym elementem wykonywania każdego rodzaju pracy. Tak jak stolarz meblowy nie może pracować bez pił czy frezarek, lekarz bez stetoskopu czy skalpela, tak też pracownik z branży żywieniowej nie przyrządzi wykwintnych dań bez odpowiedniego sprzętu. Oprócz talerzy czy garnków istnieje wiele różnych rodzajów urządzeń, bez których funkcjonowanie w dziedzinie kulinariów nie jest możliwie.
Zacznijmy od najmniejszego sprzętu i narzędzi stosowanych w kuchni. Należą do nich zestawy noży kuchennych i innych sztućców, np. łyżek, chochli, szpatułek, a także drobne szkło w postaci kieliszków, filiżanek, talerzy czy waz do zup. Ich przeznaczenie wydaje się dość oczywiste – bez zastawy nie da się pokroić składników, nałożyć porcji posiłków, ani podać ich klientom.
Wyposażenia gastronomiczne to również naczynia, czyli garnki, patelnie i rondle. Na rynku dostępny jest szeroki wybór wysokiej jakości sprzętu z różnych materiałów, np. ceramicznych, aluminiowych czy ze stali nierdzewnej. Wiele nietypowych rodzajów oprzyrządowania tego typu można znaleźć też w sklepach internetowych.
Obok małych akcesoriów, równie ważne są urządzenia wielkogabarytowe. W tej grupie mieszczą się m.in. narzędzia służące do obróbki żywności, pozwalające na utrzymanie zastawy i garnków w czystości, a także umożliwiające przechowywanie dań i półproduktów np. piece i kuchenki, zmywarki i wyparzarki oraz lodówki i zamrażarki.
Podane wyżej urządzenia są tylko podstawowym sprzętem kuchennym. Wyposażenia gastronomiczne to nie tylko typowe urządzenia z branży kulinarnej, ale też ze stolarskiej czy sanitarnej, np. stoły czy umywalki. Wszystkie są równie ważne i potrzebne do prawidłowego funkcjonowania lokalu. Bez nich restauracja po prostu nie mogłyby zaistnieć.