Jakie powinny być opakowania na wynos?

Branża gastronomiczna w dużej mierze opiera się obecnie na zamówieniach na wynos, realizowanych zarówno we własnym zakresie, jak i przez wyspecjalizowane serwisy. W tym kontekście rośnie znaczenie opakowań, które stosowane są w celu zapewnienia bezpiecznego transportu potraw. 

Podstawowe informacje na temat opakowań w gastronomii

Dobór odpowiednich produktów, umożliwiających właściwy transport gotowych dań, jest kwestią pierwszorzędną. Opakowania na wynos nie stanowią bowiem jednorodnej grupy – różnią się od siebie zarówno pod względem formy, przeznaczenia, jak i materiałów, użytych do ich produkcji. Dzięki temu możliwe jest ich dobranie do konkretnej funkcji, jaką mają spełniać – bez problemu można więc nabyć opakowania, przeznaczone do dań płynnych (zupy, napoje) oraz posiłków o stałej konsystencji. Nowoczesne opakowania powinny również bez problemu pozwolić na umieszczenie w jednym pojemniku kilku rodzajów potraw (np. dania głównego i sałatki). Ważne jest też zachowanie temperatury, szczególnie jeżeli właściciel lokalu przewiduje możliwość samodzielnego odbioru posiłków przez klientów. Ci ostatni najczęściej nie dysponują specjalnymi pojemnikami, pozwalającymi na zachowanie ciepła potraw, więc zapewnienie im możliwości spożycia posiłku o odpowiedniej temperaturze zależy bardzo często od zastosowanego opakowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewięć − 1 =