Produkcja domowego bimbru jest znacznie bardziej opłacalna pod każdym względem niż zakup tradycyjnego alkoholu w sklepie. To oszczędność przede wszystkim pieniędzy. Decydując się na produkcję bimbru należy mieć na uwadze, że mamy również wpływ na moc oraz walory smakowe trunku. Pędzenie domowego bimbru wiąże się z kilkoma aspektami, na które trzeba spojrzeć.
Przed samym przystąpieniem do produkcji bimbru trzeba zaopatrzyć się w odpowiedni do tego sprzęt. To inwestycja, która zwraca się niezwykle szybko, zaledwie po kilku wyprodukowanych butelkach bimbru. Najważniejszym elementem jest destylator do bimbru. W jego skład wchodzi kilka mniejszych podzespołów. Są nimi przede wszystkim: fermentator, rurki do destylacji, termometr oraz mieszadło. Są to części, które można legalnie zakupić w sklepie bez jakichkolwiek problemów. Kolejnym elementem odpowiedzialnym przede wszystkim za smak jest praska do owoców. To narzędzie jest przydatne gdy pędzony bimber będzie na bazie owoców, które można z łatwością zmielić.
Sam proces pędzenia bimbru nie jest szczególnie trudny. W pierwszej kolejności należy rozpuścić cukier w gorącej wody, a następnie dodać drożdże. Już po kilku godzinach rozpoczyna się fermentacja, trwająca zazwyczaj około 2-3 dni. Potem można już odpędzać bimber oraz przeprowadzić destylację.
Reasumując, produkcja bimbru nie wymaga specjalistycznej wiedzy oraz sprzętu. Urządzenia potrzebne do pędzenia bimbru można kupić w sklepie. Bimber to przede wszystkim oszczędność pieniędzy. To także możliwość dostosowania mocy trunku oraz jego smaku przy wykorzystaniu owoców.