Pierwszym krokiem powinno być zaopatrzenie się w odpowiedni sprzęt. Chodzi przede wszystkim o zakup porządnego grilla, który zagwarantuje nam wysoka jakość przyrządzonych potraw. Powinien być także łatwy w usłudze. Osoby z ograniczonym budżetem powinny wybrać któryś z modeli węglowych. Z drugiej strony na niską cenę przyjdzie nam zapłacić dłuższym czasem rozgrzewania się takiego grilla. Co więcej, potrzebuje on właściwej podpałki — brykietu lub węgla. Podczas ich spalania wydzielają się różne szkodliwe związki chemiczne, które mogą zostać wchłonięte przez przygotowywane jedzenie. Doskonałą alternatywą dla osób dysponujących większym budżetem, jest grill gazowy z rusztem żeliwnym. Wygodna obsługa i krótki czas nagrzewania sprawia, że grillowanie na takim sprzęcie jest bardzo przyjemne.
Jeśli nie jesteśmy pewni, jak długo należy grillować nasze dania, warto rozważyć zakup termometru elektronicznego. Zapewnia nam większą kontrolę nad czasem pieczenia. Niektóre modele oferują także dodatkowe funkcje. Mogą nas powiadomić, gdy czas zdjąć mięso z grilla. Dzięki temu nie będziemy musieli ciągle kontrolować stan naszych potraw. Podświetlany wyświetlacz znacznie ułatwi wieczorne korzystanie z grilli. Z kolei płyta żeliwna przyda nam się, gdy chcemy usmażyć malutkie potrawy, które łatwo wpadają między ruszt. Dostępne są modele dwustronne, dostosowane do różnego rodzaju dań. Ten materiał skutecznie kumuluje ciepło. Prawdziwi miłośnicy grillowania z pewnością powinni zaopatrzyć się w komplet narzędzi takich jak łopatka, widelec silikonowy oraz szczypce. Powinny one być nie tylko wysoce funkcjonalne, ale również dobrze się prezentować. Elegancki wygląd w połączeniu z solidnym wykonaniem to główne cechy, które charakteryzują wysokiej jakości narzędzia do grillowania.