Pizza jest chyba jedną z najpopularniejszych potraw w Polsce o obcym rodowodzie, a to za sprawą swojej prostoty i różnorodności. Nic zatem dziwnego, że jak grzyby po deszczu powstają kolejne pizzerie, jest to w końcu bardzo dochodowy biznes. Jednak aby nasza włoska restauracja dobrze funkcjonowała warto już na starcie zaopatrzyć ją we wszelkie, niezbędne elementy wyposażenia.
Jeśli tylko mamy taką możliwość warto w pizzerii wykorzystać klasyczny piec opalany drewnem, placki opiekane w takim urządzeniu mają niepowtarzalny smak i aromat. Piec osiąga bardzo wysokie temperatury, dlatego już po kilku minutach pizza jest gorąca i chrupiąca. Niezbędnym narzędziem zarówno do pieca klasycznego, jak i gazowego czy elektrycznego, będą łopaty drewniane do pizzy. Dzięki nim będziemy mogli umieścić placek na samym końcu pieca, gdzie temperatura jest najwyższa, a następnie bezpiecznie go wyjąć. Urządzając własną restaurację, nie tylko o włoskim profilu, należy zainwestować w przemysłowe rozwiązania, bowiem sprzęty przeznaczone do domu nie nadają się do intensywnego używania. Podobnie sytuacja wygląda z meblami gastronomicznymi, które przeważnie wykonane są ze stali nierdzewnej, bardzo ułatwiającej zachowanie czystości w naszej kuchni. W pizzerii można też zastosować blaty kamienne, szczególnie jeśli planujemy prowadzić otwartą kuchnię. Marmur czy granit doskonale nadają się jako podłoże do przygotowywania pizzy, kamień jest odporny nawet na skrajnie wysokie temperatury, jest też praktycznie niezniszczalny.