Kuchnia to miejsce wyjątkowe w każdym domu i mieszkaniu, ponieważ przygotowywane są tam posiłki dla całej rodziny. Z tego względu należy je wyposażyć w szereg użytecznych akcesoriów, które ułatwią realizowanie czynności związanych z gotowaniem. Nie obejdzie się choćby bez zestawu ostrych noży o różnym przeznaczeniu. W pierwszej kolejności godny polecenia jest model chiński w kształcie tasaka, dostępny m.in. w profesjonalnych sklepach internetowych takich jak np. http://smartgast.pl/pol_m_AKCESORIA-KUCHENNE_Noze-i-deski-gastronomiczne_Tasaki-1466.html.
Nóż tasakowy idealnie nadaje się do cięcia dużych kawałków mięsa, szatkowania warzyw, rozdrabniania przypraw oraz siekania ziół. Doskonale radzi sobie również z krojeniem niezbyt grubych kości, dzieleniem tuszek zwierzęcych i przenoszeniem poszczególnych składników do garnka bądź na patelnię. Znakiem rozpoznawczym jest w tym przypadku szerokie, nie zwężające się ostrze. Przydatny okaże się ponadto tzw. nóż szefa kuchni, charakteryzujący się ogromną uniwersalnością. Posiada on profilowane ostrze o długości od 15 do maksymalnie 25 cm, które miarowo zwęża się ku wierzchołkowi. Z łatwością pokroimy nim zarówno miękkie owoce, jak i mięso, sery czy ryby. Dużą zaletą omawianego narzędzia jest to, że stabilnie trzyma się je w dłoni. Jeszcze innym wartościowym rodzajem noża jest model przeznaczony stricte do chleba i pieczywa (z ząbkowanym ostrzem). Za jego pomocą precyzyjnie podzielimy bochenek na cienkie kromki, nie zgniatając przy tym aromatycznego wnętrza. Oprócz tego należy zaopatrzyć się w noże do:
krojenia w kostkę warzyw i wydrążania z nich szypułek,
obierania skórki z warzyw i owoców (z ostrzem przypominającym dziób ptaka),
porcjowania mięsa i wędlin,
filetowania ryb,
plasterkowania twardych serów miękkich i pleśniowych.