Proces tworzenia wina jest dosyć czasochłonny oraz długotrwały proces. Metody tworzenia różnią się między sobą w zależności od rodzaju winogron oraz typu wina, jakie wytwórcy chcą uzyskać.
Na samym początku produkcja wina zaczyna się od zbioru winogron. Do tego celu wykorzystywane są sposoby ręczne oraz mechaniczne. W zależności od tego, jaka metoda jest stosowana w tym etapie następuje odszypułkowanie kiści lub też nie. Kolejnym krokiem do uzyskania wina jest wyciśnięcie soku. Od tej chwili następuje już właściwe wytwarzanie wina, czyli winifikacja. Rozpoczyna się proces fermentacji, czyli przekształcanie cukru w alkohol, przy wykorzystaniu drożdży. Można wyróżnić tutaj dwa etapy – fermentację alkoholową oraz jabłkowo-mlekową.
Winifikacja obejmuje również siarkowanie oraz macerację. W przypadku win czerwonych do produkcji powinno stosować się wyższą temperaturę niż w przypadku win białych. Po zakończonym procesie fermentacji, wino należy koniecznie przefiltrować oraz rozlać bezpośrednio do butelek. Jeśli są to wina wysokogatunkowych warto rozlać je do dębowych beczek oraz stalowych kadzi.
Producenci stosują określone metody, aby uzyskać określony typ wina. Można zaliczyć tutaj różne czasy fermentacji, temperatury oraz okresy dojrzewania. Wytwórcy używają również różnych sprzętów oraz pojemników i butelek. Wszystko to ma wpływ na końcowy wygląd, a przede wszystkim smak i aromat wina. Zupełnie inne w smaku będzie wino włoskie, a inne na przykład wino pinot z Francji.