Naczynia termiczne, które warto mieć

Naczynia termiczne, które warto mieć
wiem-co-chce
Dom i wnętrze
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W sklepach stacjonarnych i internetowych jest dostępnych mnóstwo różnego rodzaju naczyń kuchennych. Warto zwrócić szczególną uwagę na wyjątkowo funkcjonalne modele termiczne, które bardzo skutecznie chronią przechowywany napój lub potrawę przed utratą odpowiedniej temperatury. W ten sposób zawartość zachowuje optymalne walory smakowe nawet przez wiele godzin. 

Kubki to nie wszystko 

Spośród wszystkich naczyń termicznych zdecydowanie najbardziej popularne są obecnie kubki przeznaczone do napojów gorących, a zwłaszcza kawy i herbaty. Pozwalają one utrzymać stałą temperaturę danej cieczy nawet przez 8 godzin, dzięki czemu można się cieszyć jej wspaniałym smakiem np. podczas długiej podróży autem. Tego typu konstrukcje są wykonane w większości ze stali nierdzewnej i posiadają zaawansowany system podwójnych ścianek, zapewniający brak ubytków ciepła. Istotnym elementem w ich budowie jest ponadto gumowy uchwyt o właściwościach antypoślizgowych. Ułatwia on w znacznym stopniu trzymanie kubka bez ryzyka poparzenia się.

Kolejne przydatne naczynie to z pewnością termos obiadowy idealnie wprost nadający się do przechowywania zarówno gorących zup, jak i drugich dań. Standardowy model składa się z kilku komór, które po wyjęciu przypominają zwykłe miseczki. Jest optymalnym rozwiązaniem w szczególności do pracy. Na koniec warto jeszcze wspomnieć o szklankach termicznych z podwójnej warstwy szkła borokrzemowego. Wyróżniają się bardzo dużą odpornością na niskie i wysokie temperatury, a służą głównie do serwowania cappucino oraz latte.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Alternatywy dla auta, czyli czym opłaca się poruszać po mieście
Nie tylko setki litrów spalonego paliwa, lecz także pieniądze wydawane na naprawy zachęcają kierowców do zastępowania samochodów osobowych innymi środkami […]
Ostatnie wpisy
Smary – jakie mają zalety?
Smary – jakie mają zalety?