Kiedy stosować ekogroszek?

Kiedy stosować ekogroszek?
wiem-co-chce
Dom i wnętrze
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Obecnie kupno dobrego jakościowo ekogroszku wcale nie musi być być działaniem utrudnionym. Istotniejsza jest jednak kwestia odnośnie do tego, kiedy opał ten powinniśmy zakupić. Z racji tego, że większość osób na zakup decyduje się na przełomie jesieni i zimy to właśnie wtedy na klientów czekają najwyższe ceny i – chcąc nie chcąc – gorszy jakościowo ekogroszek.

A więc okresem najbardziej dla nas opłacalnym będzie czas po sezonie grzewczym, czyli wiosna lub lato. Wtedy istnieje też minimalne prawdopodobieństwo na zakup mokrego ekogroszku o gorszych właściwościach. Kiedy jednak jego stosowanie okaże się najbardziej wydajne?

Dobry model opałowy

Największe zalety opałowe posiada suchy ekogroszek, który stosować powinniśmy w sezonie niskich temperatur – w naszym kraju jest to zazwyczaj okres jesienno-zimowy. Pamiętajmy o tym, iż spalanie mokrego ekogroszku wywołać może negatywne skutki, w postaci zwiększenia się kosztów ogrzewania, zużycia opału (ciepło poświęcone jest początkowo na wysuszenie opału, a dopiero potem ogrzanie budynku) oraz szybszego zużycia samego pieca przez powstanie korozji.

Współcześnie, ekogroszek sprzedawany jest w wielu miejscach, również i w dużych miastach (na przykład ekogroszek Wrocław – gdzie znajdziemy multum placówek umożliwiających zakup dobrego jakościowo opału). Bardzo ceniony wśród klientów jest nasz rodzimy ekogroszek, choć trzeba przyznać, że i zagraniczne produkty dystrybuowane są w dobrej jakości. Opał ten zakupimy w miejscach typu składy opału, sklepy internetowy z takowymi produktami (np. http://ekogroszek-workowany.pl/) czy markety budowlane.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Pellet drzewny – zalety i wady
Pellet drzewny – zalety i wady
Na rynku jaki znamy obecnie spotkać można różne rodzaje opału. Najstarszym z nich i wciąż stosowanym jest oczywiście węgiel, który […]
Ostatnie wpisy
Smary – jakie mają zalety?
Smary – jakie mają zalety?