Jak robi się praliny?

Jak robi się praliny?
wiem-co-chce
Styl życia
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Czekolada to jedna z grzesznych przyjemności. Nie tylko kusząco wygląda, ale również zniewalająco smakuje. Jest idealnym pomysłem na prezent. Szczególnie w okresie świątecznym, gdy pragniemy obdarować bliską nam osobę wyjątkowym podarunkiem, własnoręcznie wykonane praliny będą doskonałym pomysłem. Jak się do tego zabrać? Poniższy artykuł odpowie na to pytanie.

Jak zrobić pralinki czekoladowe?

Wykonanie pralinek w domu, wymaga precyzji i cierpliwości. Szczególnie jeśli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w tej materii. Możemy zrobić pralinki z nadzieniem na dwa sposoby. Pierwszy polega na zanurzaniu nadzienia w formie kulek w płynnej czekoladzie. Drugi, wymaga użycia silikonowych foremek, na przykład na lód. Płynną czekoladę rozprowadza się po ściankach foremki przy pomocy pędzelka i wstawia do lodówki, aż czekolada zastygnie.

Gdy już masa się schłodzi nakładamy nadzienie i ponownie wkładamy foremkę do lodówki. Nadzienie w istotny sposób wpływa na ostateczny smak pralinek czekoladowych. Marcepan, miód z orzechami, zmiksowane śliwki – to tylko niektóre propozycje, które możemy wykorzystać do stworzenia niepowtarzalnego wnętrza. Grunt to nadanie nadzieniu odpowiedniej konsystencji – nie może być zbyt płynne, w przeciwnym wypadku pralinki stracą swoją formę.

Aby czekolada, która pokryje pralinki była wyśmienita należy połączyć śmietanę z czekoladą w proporcji 1:2 w kąpieli wodnej. Dzięki temu uzyskamy jedwabiście gładką konsystencję. Gotowe pralinki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Inaczej postępujący proces utleniania może zmienić nie tylko ich wygląd, ale również ich smak i zapach.

Przygotowując pralinki czekoladowe należy zwrócić uwagę na temperaturę kąpieli wodnej. Najlepiej poddać czekoladę temperowaniu, czyli podgrzewaniu do odpowiedniej temperatury, schładzaniu i ponownemu podgrzewaniu. Dzięki temu zachowa odpowiednią konsystencję i połysk.

Każdy samodzielnie wykonany prezent jest wart więcej niż najdroższe gadżety. Czas i serce włożone w jego wykonanie jest nie do przecenienia. Takie podarki zawsze smakują wyśmienicie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jakie sprzęty powinny się znaleźć w każdej kuchni lokalu gastronomicznego?
Jakie sprzęty powinny się znaleźć w każdej kuchni lokalu gastronomicznego?
Urządzenia i narzędzia są nieodłącznym elementem wykonywania każdego rodzaju pracy. Tak jak stolarz meblowy nie może pracować bez pił czy […]
Ostatnie wpisy
Smary – jakie mają zalety?
Smary – jakie mają zalety?