Wykorzystanie drożdży w alkoholach

Fermentacja alkoholowa jest procesem bardzo złożonym, podczas którego dochodzi do przemiany cukru na alkohol i dwutlenek węgla oraz innej produkty uboczne. Fermentacja alkoholowa zachodzi przede wszystkim przez drobnoustroje, które są niczym innymi jak drożdżami.

Drożdże to drobnoustroje jednokomórkowe, które rozmnażają się poprzez pączkowanie. Aby proces rozmnażania się mógł zachodzić w sposób bardzo szybki, te jednokomórkowce muszą znajdować się w niezbyt silnie stężonym roztworze cukrowym, który zawiera dodatkowo wszystkie niezbędne składniki mineralne. Dlatego też od lat drożdże wykorzystuje się powszechnie w przemyśle alkoholowym, zarówno do tworzenia piwa (drożdże piwowarskie), jak i wina (drożdże winiarskie). Do produkcji alkoholu wykorzystuje się najczęściej drożdże dedykowane poszczególnym rodzajom alkoholu, które zawierają w swoim składzie najbardziej optymalne składniki oraz sposób działania.

Na rynku dostępnych jest wiele różnego rodzaju odmian drożdży, które sprawdzą się do uzyskania innego typu alkoholu. W większości zostały one sztucznie stworzone na specjalne potrzeby poszczególnych rodzajów alkoholu. Drożdże winne nazywane są bardzo często szlachetnymi, ponieważ są zdolne do wykreowania danego typu wina oraz jego smaku i aromatu (na przykład wino czerwone słodkie czy wino czerwone lekkie). Drożdże piwne są to specjalnej odmiany drożdże, które wykorzystywane są do produkcji piwa oraz wspomagają proces odpowiedniej fermentacji. Dzięki temu warzony napój staje się niepowtarzalny w smaku oraz posiada odpowiednią trwałość czy pienistość.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × trzy =