Jak powstaje tofu?

Tofu jest podstawowym składnikiem diety wegetarian, który dostarcza im niezbędnego białka. Ponadto obecnie coraz więcej „mięsożerców” przekonuje się do jego wartości odżywczych i smakowych, dlatego też produkt ten jest stałym elementem diety coraz większej ilości osób. Niewielu jednak zadaje sobie pytania, w jaki  sposób powstaje gotowy produkt lądujący na ich talerzu? Spróbujmy odpowiedzieć na to pytania. Tofu jest tak naprawdę sojowych twarożkiem powstającym w wyniku procesu koagulacji mleka sojowego.Według tradycji potrawa ta została wynaleziona przypadkowo przez chińskiego kucharza. Dzisiaj oczywiście doskonale wiemy, w jaki sposób uzyskać tofu i nie musimy liczyć na łut szczęścia. Aby go przyrządzić na samym początku ziarna soi są moczone, następnie zaś mielone z wodą. W wyniku tego procesu uzyskujemy okarę, którą można wykorzystać do innych potraw oraz mleko sojowe. Powstałe mleko sojowe jest poddawane procesowi koagulacji. W tym celu dodaje się do niego środka koagulującego. Może to być sok z cytryny albo siarczan wapna czy też magnezu. W wyniku tego procesu białko sojowe oddzieli się od serwatki. Powstałe w ten sposób grudki tofu należy osączyć z nadmiaru płynu.Dzisiaj wielu producentów tofu dodaje do produktu różne dodatki mające poprawić smak produktu, takie jak chili czy bazylia. Powstałe tofu należy przechowywać w chłodnych warunkach. Jak widać przyrządzenie tofu nie jest niczym skomplikowanym i można spróbować przygotować je nawet w domu. Produkt, który uzyskamy będzie doskonałym, niskokalorycznym źródłem białka.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − 17 =